Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Creat: 13.10.2015 20:18

 

Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.), 13 octombrie a fost desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.

Conform terminologiei adoptate de O.N.U., prin dezastru se înţelege o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale, sau modificări nefaste ale mediului, care nu pot fi refăcute prin resursele acestuia. Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. În categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologică sau meteorologică sunt cuprinse cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, care afectează violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

Este cunoscut faptul că 90% din toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica din ultimul deceniu arată, că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţă de creştere atât după intensitate cât şi după frecvenţa lor. Aceasta duce la creşterea pagubelor materiale şi a numărului de jertfe umane.Apărarea împotriva riscurilor implică în primul rând cunoaşterea lor.

Riscurile naturale la nivelul judeţului Constanţa sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase ( inundaţii, secetă, îngheţ, furtuni, incendii) şi fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren şi cutremure de pământ).

Apărarea împotriva riscurilor implică în primul rând cunoaşterea lor. Factorii de risc pentru declanşarea dezastrelor naturale sunt:

Pentru INUNDAŢII

–   Precipitaţiile abundente sau de lungă durată ;

–   Zestrea de zăpadă şi de gheaţă corelată cu temperatura mediului;

–   Baraje sau diguri nesigure ori subdimensionate;

–   Obstacole în calea viiturilor;

–   Albii ale cursurilor de apă neregulate, debite istorice de apă.

 

Pentru SECETĂ

–  Lipsa necesarului de apă, însoțită frecvent de caniculă.

–  Lipsa completă a precipitațiilor sau când precipitațiile cad în cantități foarte mici.

– Scăderea substanțială a nivelului pânzei de ape freatice (rezervorul de apă subterană),    nivelul apelor curgătoare și al celor stătătoare.

Pentru ÎNGHEŢ

– Scăderea temperaturii la o valoare egală sau inferioară punctului de congelare a

apei , cu transformarea generala a apei în gheata.

Pentru CUTREMURELE DE PĂMÂNT

–   Hazardul natural şi particularităţile acestuia;

–   Vulnerabilitatea construcţiilor şi instalaţiilor.

Pentru ALUNECĂRILE DE TEREN

–   Acţiunea apelor de suprafaţă: precipitaţii atmosferice, eroziunea bazei versanţilor;

–   Acţiunea apelor subterane;

–   Acţiunea mişcărilor seismice.

                   INCENDII de mari proporţii datorate fenomenelor naturale sau acţiunii umane.

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ în primul rând pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată. Prin atribuţiile pe care le au, Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă sunt în prima linie, atât prin activitatea de prevenire a producerii unor situaţii de urgenţă, respectiv de limitare a efectelor acestora, cât şi prin activitatea de intervenţie în cazul manifestării lor.

Pentru prevenirea, diminuarea şi reducerea riscurilor dezastrelor naturale, la nivelul judeţului Constanţa, Inspectratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa desfăşoară o gamă variată de activităţi, dintre care cele mai semnificative sunt:

– diseminarea informaţiilor preventive către adulţi, tineri şi copii;

– puncte de informare preventivă în zone cu afluenţă mare de persoane;

– concursuri cu tematică preventivă în unităţi şcolare;

– lecţii deschise în unităţi şcolare.

Riscurile nu trebuie să devină dezastre!

Având in vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ în primul rând pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE UREGENŢĂ “DOBROGEA” AL JUDEŢULUI CONSTANŢA